Evoluon voorgedragen als Rijksmonument Wederopbouw

18 maart 2013

Evoluon voorgedragen als Rijksmonument Wederopbouw

Vandaag maakte Minister Bussemaker in het Evoluon Eindhoven de potentiële lijst van nieuwe rijksmonumenten bekend. Op deze lijst staan 89 gebouwen uit de periode van de wederopbouw (1959-1965), waaronder het Evoluon. Deze lijst dient als advies voor de Raad voor Cultuur, de definitieve lijst wordt in het najaar bekend.

Naast het Evoluon zijn er nog twee gebouwen in Eindhoven genomineerd, namelijk het hoofdkantoor Philips & het Hallencomplex voor Werktuigbouwkunde (W-hal) van de TU/e. Kijk voor de volledige lijst met illustratie op Monumenten.nlDe potentiële monumenten zijn voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland.

Rijksmonument Wederopbouw

Wederopbouw
In 2007 zijn een honderdtal rijksmonumenten aangewezen uit de eerste helft van de wederopbouwperiode, 1940-1958. Nu is het tweede deel ervan, 1959-1965, aan de beurt. Uit het grote bouwvolume in die periode (2,5 miljoen) is uiteindelijk een zeer beperkte nationale topselectie gemaakt. Daarbij is gebruik gemaakt van de inbreng van gemeenten, de erfgoedwereld en andere experts. De selectie is voorbereid door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 “Monumenten zijn niet alleen in bouwkundig of artistiek opzicht van grote waarde, ze zijn ook verbonden met periodes uit onze geschiedenis en met onze persoonlijke herinnering en verhalen daarover. Als stille getuigen houden ze de herinneringen daaraan levend en zorgen ze ervoor dat die verhalen worden doorverteld en herverteld door vele generaties na ons,” aldus minister Bussemaker.

Foto's

Meer foto's in de beeldbank Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het persbericht van het ministerie is te vinden opRijksoverheid.nl.